Proloog

Matka avalehele | Esimene päev

Mõtlemine on energiamahukas, kui sellest vabaneda, jääb kõvasti jõudu otsustavalt tegutsemiseks. Märtsis ostetud e-lennupiletid Tallinn-Moskva-Oš marsruudile osutuvad seekord tõeliselt virtuaalseteks. Mitte sellisteks näivvirtuaalseteks nagu kõiksugu rahvaspordiürituste omad, kus võisid peale raha ära maksmist üksi metsa jooksma minna ja siis läbitud jälje piletimüüjale teistega võrdlemiseks veebi riputada. Erinevalt tavapärasest lihtsa spordi kriteeriumist – kiiremini, kõrgemale, kaugemale, vastane nokauti jms –  sai jälje alusel koguda stiilipunkte kategooriates  „muutumatu raadiusega kõver“ või „kõige ebakorrapärasemalt sakiline“. Häbiväärsel kombel ei korraldanud Aeroflot mitte mingisugust virtuaallendu, punkte ka ei jagatud! Kangelaslik, julm leppimatus faktidega põhjustab kognitiivse abituse tunnet – inimene plaanib, jumal naerab. Üldiselt mulle muidugi huumorimeelega persoonid meeldivad….

Loodusteadlased pakuvad inimkonnale lohutuseks konsensuslikult aktsepteerida, et looduses on paljud asjad seetõttu nii või teisiti, et nad saavad olla. Ja sellel olemisel polegi mitte mingit eesmärki. Noooh, tegelikult kui mõtlema hakata, siis ju …. ehh, kurat, ikka tegutseda tuleb!   

Igatahes illusoorne optimism ja kollektiivne hoolivuspuhang saavad mõlemad Jaanipäevaks otsa. Lennupiletite ostmist pikemalt kui päev ette mõistlikuks ei peeta, aga see-eest peetakse jälle mõistlikuks osta tualettpaberit nelja rulli ja seepi ühe tüki kaupa, mitte neljakümne rulli ja kasti kaupa.

Kui veel eelmisel aasta kaebles üks arvamusliider elu mugavuse üle, mis seisnevat selles, et kõik saavad odavlendudega reisida ja taskusuuruse superarvutiga täpselt ühesuguseid fotosid teha, siis no tänavu ei tohiks küll enam nurisemiseks põhjust olla. Ei ole enam ei mugav ega igav.

Hulkurluse vastu võideldi seadusandluse ja nähtuse kui haiguse ravimist  uurivate teadlaste abil ca 150 aastat enne kui üldiselt aktsepteeriti, et tegemist ei olegi täielikult väljaravitava nähtusega. Olenevalt juhtumi akuutsusest saab patsiendi seisundit vaid leevendada, lastes tal rännata kas naaberkülla või naaberpoolkerale. Kaugemale praegu veel ei saa, aga raskemate juhtumite jaoks saavad lähitulevikus toimuma raviretked naaberplaneetidele. Piletid on  juba müügil! Tegelikkus hakkab teadaoleva potentsiaali piiridest alati vaikselt välja kasvama.

Matka avalehele | Esimene päev