Pühapäev, 26.juuli 2020

Matka avalehele | Järgmine päev

Palun vabandust, aga taas algavad ülestähendused retkest sellega, et Maila on haige. Sellel aastal  valutab kõht. Juba öösel hakkas peale ja hommikureipuse teesklemist ta isegi ei ürita.

Esimese asjana vaatan, kuidas reitingud öö üle on elanud. Planeeritud teekonnale jäävatest riikidest on üle eestlasele ohutuks otsustatud taseme liikunud Tšehhi, mille reiting on ka koos arvutusveaga punases: 16+16/100=17,6. Meie sihtriik Austria reiting on napilt vea piires – 17,4.  Noh eks vajadusel saab ka ümber Tšehhi ringi sõita. Aga austerlaste jutt riiki sisenemise reeglite kohta ei meeldi mulle kohe üldse. Kirjas on, et esitada tuleb tervisetõend. Tualetist kostvad helid lubavad oletada, et sobiva sisuga tõendit vähemalt Mailal praegu hankida ei õnnestuks. No ei kosta sealt helisevat muusikat, ei kosta! Edasi pole mõtet lugedagi, võtan kohe kõne Einarile. Arutame asja ja otsustame, et ei otsusta midagi. Lihtsalt jälgime patsiendi seisundit ja loeme kõik reeglid ja tingimused lõpuni läbi. Patsient muidugi ise arutelul ei osale vaid kõnnib näost valgena voodi ja WC vahet.

Tagapool ongi kirjas, et „teatud riikidest“ tulnutelt tõendit ei nõuta. Aga, nad peavad „veenvalt tõestama“, et nad ei ole viimase neljateistkümne päeva jooksul viibinud neis teistes, „mitteteatud riikides“, millest tulijatelt tõendit nõutakse. GPS track oleks ju muidu päris hea tõestus, aga piirile jõudes oleks meil ette näidata ainult kahe päeva teekond. Vot oleks ostnud pileti rahvaspordiüritusele ja võistelnud „kõige ebakorrapärasemalt sakiline trass“ kategoorias, oleks mure lahendatav. Aga nüüd on kaksteist päeva jälge puudu. Võimalus oleks muidugi Einaril see väikese koodikirjutamisega tekitada, ronimisradade asukohad sai ta ilusasti mulle gepsu kirjutatud. Aga kas austerlased usuksid, et sakitasime kaksteist päeva mööda Eestit ja siis otsustasime joonelt neile külla sõita? Mina küll paluksin niisugusel juhul kogu seltskonnal esitada ka pea arsti tõendi.

Einar oli lugemisega sinna välja jõudnud, et veenva tõestamise korral ei ole midagi tõestada vaja ja helistab tagasi. Põhimõtteliselt saaks ju veenvaks tõendamiseks käia ka Synlabis tasulisel testimisel, aga vahepeal on tekkinud veel üks nüanss. Nimelt on patsiendi seisund halvenenud ja tõusnud on palavik. Kõiki neid meditsiinilisi näidustusi kuues teele jäävas riigis nii selgitada, et kogu seltskonda kinni ei panda, pole lihtsalt tõenäoline. Tõenäoline on hoopis see, et malbe häälega rahustavalt jawohl, jawohl korrates juhatavad skafandrites tüübid su lahke naeratuse (neil on kohustus kliendiga suheldes naeratada ka maski kandes) kuhugi kinnisesse ruumi… Võtame enestele 24 tundi vaba aega. Tegelikult on tegemist täiesti tavalise puhkuse eelse Mailaga. Puhkuse alguseks on ta nii väsinud, et tahaks lihtsalt voodis lebada. Juba päris mitmendat korda on selline soovmõtlemine talle edu toonud: Altais 2014 jäid seljakotid Istanbuli ja neid sai oodata Novosibirski haigla turistide majutamiseks kohandatud palatis valgete linade vahel. Tadžikistani Fani mägedes lebasime 2017 aastal kõhutõvega nädala telkides. Nüüd siis kostub koduses WC-s heliseva muusika asemel vulgaarselt plörisev

Matka avalehele | Järgmine päev