26.07.2014 „Mikro“buss

Algusesse

Eelmine päev

Magama saime 00.02 ja äratus oli 4.00. Asjade kogumine ja söömine toimub paralleelselt ning täpselt 5.00 istume meile vastu tulnud autosse. Seekord pole Ivan, ega ka meile juba tuttav Jura, on keegi kolmas. Perspektiiv paneb ahastama. Tegemist on väikekaubiku laadse sõidukiga Honda Spacewagon, mis saab täis juba siis kui oma toidupakid ja käsipagasi sisse laome. Kuhu plaanitakse panna seljakotid? Lisaks on masin parempoolse rooliga ja paistab tulevat kõrvalistuja jaoks elamusterohke sõit. Aga teha pole midagi. Tänu türklastele jäi reis Jura suure Wolksvageni bussiga ära ja tänaseks olevat tal muud sõidud olnud juba kokku lepitud. Poole tunni pärast oleme lennujaamas. Juht keerab ennast võsavahele kujunenud parklasse magama, meie marsime pool kilomeetrit eemal olevasse lennujaama.

Sõiduplaani järgi oleks pidanud olema meie lennuk juba maandunud, aga tegelikkus on teine. Ju siis võttis meie kottide pealelaadimine natuke rohkem aega. Aja täiteks võtame suured latte kohvid. Serveeritud joogid on jääkülmad, vaid Maila oma on kuum. Suurepärane algus kolmandale päevale Novosibirskis! Seekord ei jäta me oma nördimust mitte avaldamata. Grupi meesliikmed võtavad kohvileti ette järjekorda, tassid peos ning MeelisW peab baaridaamile emotsionaalse kõne kohvi omadustest. Seejärel paneme tassid letile ja läheme oma kohale tagasi ning jälgime seal põrnitsedes kui palju siis preili leti taga suvatses meelde jätta. Lõppeks saame kõik kuumad kohvid ja enesetunne paraneb, pisut. Lennuki ametlikust maandumisajast on möödas tubli tund. Käime veel korra pagasijälituses ja püüame personali tõsisemalt usutleda. Seda prouat, kes meid paar päeva tagasi aitas, kohal pole. Tunkedes mehike vaatab umbusklikult meie pabereid ja jääb kahtlevaks, et kas tõesti lubati juba   tänaseks. Kange tahtmine on käratada, et mis juba! Meil algab komas päev siin linnas! Kõnnin teise majja, kus asub „rahvusvaheline lennujaam“ ja türklaste kontor.

Kontori uks on  kinni,  mingit selgitavat silti aga pole. Kui tagasi lähen, on seltskond kadunud. Kõnnin tagasi  rahvusvahelisse hoonesse ja luusin seal ringi. Saabuvate reiside ukse vahelt vilksatab midagi valget. Kõik kotid on kohal!  Kõnnime türklaste juurde raha järgi, kontor on nüüd avatud.  Rivistume ühte valgesse viirgu ja võtame valuraha koos vabandustega vastu.

Ja ongi käes imedeaeg. Saame lausa ise ime korda saata, toppides auto tagumisse ossa kolm suurt seljakotti ja natuke väiksemaid kotte. Järgmisele istmele läheb kaks järgmist seljakotti, Maila ja siis veel natuke väiksemaid toidukotte.

Siis poeme Olevi ja Kallega järgmisele istmereale, ning MeelisW pakib meid ka  kinni. Ise istub ette elamusreisile. Uni tuleb.

Biiskis on lõuna. Ivan on meile vastu tulnud ja juhatab bistroolaadsesse asutusse, mis pidi olema väga hea söögikoht. Saal on rahvast täis ja leti ees tungleb veel oma kakskümmend inimest. Ei paista väga mõnus söögikord tulevat. Kõnnime kõrvalasuvasse tsebureki kööki, kus on olud palju lahedamad, interjöör on seal muidugi natuke väsinum. Viie peale võetud kolm hiidtseburekki on väga maitsvad. Kuniks  teised lõpetavad, käin kiirelt kõrvalolevas ehituspoes ja ostan bensiinipudelite pakkimiseks rulli tugevaid kilekotte, mida originaalis kasutatakse naelte ja kruvide pakkimiseks. Seejärel klaarime Ivaniga arve tänase sõidu eest ja jõuame rahuldava kokkuleppeni ka kompensatsioonis Jura tühisõidu eest. Samuti lepime kokku kuupäeva tagasisõiduks. Öömaja soovitab Ivan võtta natuke enne Aktaši, kuna meil pole nagunii vahet. Jätkame sõitu ja enne pimedat oleme kohal. Kohti on ja perenaine on lahkesti nõus meid kostile võtma. Meile eraldatakse üks tuba alumisel ja üks tuba ülemisel korrusel.

Köögis on pika laua taga lõbus seltskond ning manustab kõike head ja paremat. Meile pakutakse borši, pelmeene ning külma õlut. Üldiselt pidi turiste olema sellel suvel vähe. Kevadine üleujutus läbis ajakirjandusliku võimenduse, milles keskmisest suurem sulavesi muutis piirkonna veealuseks vähemalt  septembrini. Ja kohe peale vee alanemist pidi algama epideemia. Lisaks jagavat riiklikud ametkonnad siberlastele tasuta tuusikuid suvitamiseks Krimmis.   

Järgmine päev