Hibiinide suusamatk, märts 2004.a.

09.märts 2004.a. Kuftuai kuru ja Lõuna-Tavajoki kuru.

Hommikul tõuseme kiirelt metsapiirini, metsas on täiesti arusaamatu, kummale kurule tõus on ja algul ongi tõus nii Põhja-Tavajoki kurule kui ka Kuftuaile ühine. Enne suurt, ilmekalt esileküündivat kaljust küngast tuleb Kuftuaile minekuks pöörduda vasakule, Põhja-Tavajoki kuru jääb otse edasi. Erilist raskust kuruletõus ei kujuta, rohkem füüsiliselt tagajalgade töö. Tundub olema lumevaene aasta, kohati tundub seepärast targem olevat liikumine võib-olla isegi ilma suuskadeta. Kuru on Seidjärve poolt suhteliselt ühtlase tõusuga ja enne kurulejõudmist avanevad tagasisuunas ilusad vaated all paistvale mägede raamistuses olevale Seidjärvele. Kuru pealt enam Seidjärv ei paista, kuid kurult avanevad ilusad vaated Umbjärvele ja selle taga laiuvatele Hibiinidele. Kuru peal kohtume Murmanski grupiga, kes tõusiski Kuftuai kaudu üles, nii nagu olime meiegi plaanitsenud. Platoo peal olid nad näinud meie suusajälgi, kuid ei saanud aru, et me olime tagasi pöördunud ja meie tegevus jälgede järgi olla jäänud neile arusaamatuks. Laskumine Umbjärve poole on Kuftuailt ilmselt järsem, org on kergelt tsirkuselaadne. Meie suundume hoopis kõrvalorgu, milleks tuleb ületada Lõuna-Tavajoki kuru. Kuftuailt Lõuna-Tavajokini on umbes 40 minutit mööda samakõrgusjoont traverseerida.
Lõuna Tavajokilt tuleb laskuda algul paremale ja seejärel saab suurte sikk-sakkidega alla sõita. Nõlva kallak üleval servas on ca 25-30 kraadi. Allpool hoidume vasakule nõlvale, nii nagu soovitasid üleval kohatud venelased ja nii nagu nad ees on jälge teinud. Ilmselt ei ole see ikkagi mõistlik ja ühel hetkel pöörasime nende jäljest alla orgu, kus oli ees vana suusajälg. Laagripaigaga all orus probleeme ei ole, ainult lahtist vett ei ole kusagil enne raudteed.

Nutt ja hala :-)

Oh sa, jälle ma olen siin päevikuvalves. Tegelikult on juba 10. märts peaaegu möödas, aga eilne päev oli ju ka olemas. Kiirelt sellest:

Hommikul oli kohe näha, et päev on selge, ja päike paistab, ehkki oli veel mäe taga. Hakkasime tõusma, aga Laural läks klamber puruks, aeg kulus vahetamiseks. Laural läksid ka edaspidi erinevad asjad katki: rihmad, tross jne, nii et tänu Laurale me teeme peatusi, muide oleksime ammu surnud:) Tõus oli esialgu talutav, aga pärast viimane osa oli kangelastegu. Mina küll tegin iga kümne meetri taga peatusi. Aga kurul oli jumalast lahe vallutamistunne. Kostja pani Kevadbändi lipu püsti, punane krokodil mustal taustal. Vahepeal tulid 4 inimest – matkajad Murmanskist, kellel on sama plaan minna Hibiinidesse, nagu meilgi. Vaade kurult oli ka vapustav, kuru vallutamine on ikka vahva. Kuru Kuftuai. Mingi 30 minutiga veel üks tipp, s.o. kuru sai vallutatud – Lõuna Tavajok. => 4 päeva, 4 kuru.

Sveta

Eelmine päev

Järgmine päev

Esileht