Avaleht Eessõna Järgmine päev
19.07.2007, neljapäev

Hommikupoolik möödus minul viimaseid tööasju lõpetades ja kui rongi väljasõiduni oli jäänud umbes pool tundi, sai tehtud viimane ost matkavarustusest - käimiskepid ning üks sling. Seejärel toimus traditsiooniline asjade tassimine Balti jaamast rongi peale. Meid ära saatma olid tulnud Ennike ja Liidi sugulased, aitäh neile! Peagi olime Tallinn-Moskva rongi üldvagunisse omad asjad ära mahutanud ja rong hakkas liikuma. Veel saabusid SMS-d ärasaatmissoovidega ja mõned hüvastijätukõned ning peagi olime Narvas.

Piiriületus läks normaalselt nii Eesti kui Vene poolel ja kui akende taga hakkasid paistma majadel sinised aknaraamid, suundusime meie aega parajaks tegema restoranvagunisse. Restoranvaguni kohta midagi väga head ütelda ei saa, aga ka mahategemiseks pole väga suurt põhjust. Igatahes õlut me sealt saime.
    venekaart (294K)
    Oli jäänud teha viimane asi - paljundada bridžimängu õpetus. Eelmisel aastal oli see tegemata jäänud ning siis oli läinud päris tükk aega enne kui mälusoppidest kõik reeglid nähtavale tulid. See, et KÕIK reeglid meelde tulid, oli tookord muidugi täiesti kindel. Hilisemal kodusel ülelugemisel sai siiski järjekordset kinnitust väide, et inimene kasutab tühist osa oma ajust. Seekord pidi igatahes kõik palju paremini minema. Paljundatav materjal kujutas endast A5 formaati, mille lühema külje kallal oli üks kuri inimene rakendanud enne trükkiminekut skaalat ca 0,875421 ja teine kuri inimene formaadi pikema külje kallal skaalat ca 0,952381. Tõenäoliselt oli neile veel kolmas kuri nõuandjaks. Ühesõnaga, paljundamisest ei tulnud midagi välja, sest pisike brošüürike oleks hakanud kaaluma ca 1 kg ringis. Plaan B nägi ette skaneerimist, ning seejärel pildikeste paigutamist A4 lehtedele. See õnnestus tehnoloogiliselt juba palju paremini, soovida jättis vaid protsessi kiirus. Olukorraga kohanemiseks tuli mingil hetkel vastu võtta otsus, et brošüüris tagapool jutt ei ole eriti oluline ja seda võib ka originaalist vaadata. Igatahes piirdus trükitöö 3 eksemplari juhistega, mis sisaldasid 70% originaali tekstist. Mingisugune interpreteerimisvabadus peab ju ka jääma ning mängijatevahelise kokkuleppe mittesaavutamise korral on võimalik proovida originaal üles otsida. Millegi otsimise ettepaneku tegemine rongis resulteerub pahatihti küll aktivisti personaalküsimuse pikaajalise aruteluga, kuid eks äärmusluse vastu tulebki võidelda. Ladusime autosse ca 180 kg täiskirjutatud paberit ja kõige otsa sobitasin seljakoti. Asusime Tartust liikuma. Kell 13 olin seljakotiga Balti jaamas, paber eelnevalt kenasti asutuses maha laaditud. Kohe kergem oli rongile minna.

    Helistasin Meelis Vindile, kes oli koos Liidiga peatselt jõudmas ning unistasin paarist õllest paari järgmise tunni jooksul. Siin ja edaspidi on oluline Meelis Vindi ja Meelis Viirmat mitte segi ajada. Arusaadavuse parandamiseks figureerivad nimetatud isikud edaspidi vaid koos perenimega. Barnauli vagunisaatjal see siiski juhtus ning osa seltskonda pidi seetõttu peaaegu voodipesuta jääma. Sellest siiski pisut hiljem. Erandina on jäetud perenimi jäetud lisamata olukorras kui Meelised on midagi koos teevad, näiteks teatavad:" meie pole teinud"," meie ei oska", " meie ei tea" jne. Ühesõnaga pooled matkagrupi meestest olid Meelised ja astroloogihuvilised leidsid veel, et pool matkagrupist on kaljukitsed.

    Õllejoomises, nagu selgus koheselt asja ei saanud. Millegipärast peeti paremaks plaaniks hoopis mind toita ja nii me läksimegi peale pakihoiu usaldamist sööma kohta, kus õlut ei antud. Koos õlle mekkimisega olin plaaninud lõpetada ka kaartide kiletamise ning selleks oli varutud hulganisti kleepuvat kilet. Hakkas sadama ning pabermaterjali vihma eest kaitsmiseks hankisin endale R-kioskist kilekoti. Raha eest muidugi. Tuleb tunnistada, et selle söögikoha lauad, kuhu mind viidi, olid ideaalsed kaartide kleepimiseks. Rõõm lubas unustada isegi õlle puudumise ja töö kvaliteet tuli ilmselt isegi parem kui õllega oleks tulnud. Õlu ju sinder vahutab, enne Balti jaama tagasiminekut käisime seda veel kindluse mõttes üle kontrollimas.

    Einar saabus uhiuued matkakepid ühes ja paar slingi teises käes Balti jaama kell 16.45 ja väitis end jälle olevat kõige puhtam. Saabus ka Taavi mõõduka koguse külma õllega. Nagu ta ise mõni aega hiljem juba liikuvas rongis rasvast läikivate suunurkadega teatas -õlu ja lest on head - suvi ilma lestata on nagu jõulud ilma vanata.

    Saatma olid tulnud kommide ja lindiga Ennike ning Liidi õed. Ljohha vabandas end seekord hõivatusega ebaseaduslikul ehitusobjektil ning piirdus elektroonilise tervitusega. Toits oli naispere meelehärmiks lahkunud Gruusiasse juba varem. Kokkuvõtteks tungles perroonil siiski nii suur hulk meie vagunikaaslaste saatjaid, et Meelis Vind, kes oli algselt plaaninud pidada hüvastijätukõne perroonil, hakkas pelgama võimalike kriitikute ülemäära suurt hulka, loobus. Aseainena esitas ta peale rongi liikumahakkamist siiski igale grupi liikmele personaalselt kavandatud etteaste lühikokkukõtte, mis lõppes üleskutsega: Skazhem druzhno, nahui nuzhno! Kahju, iseenesest oleks muidugi olnud päris vahva kuulda vaguni ukse ees tungleva rahvamassi suust niisugust ühist sõnavõttu.

    Riigipiirile lähenedes asusid majanduslikult mõtlevad, kuid oma informeerituse eest mobiilidele tänu võlgu olevad inimesed telefone ümber suunama. Parima, ning seejuures lõpliku tulemuse saavutas grupijuht, kelle telefonile helistades teatas meeldiv naishääl erinevates keeltes, et "valitud number ei ole kasutusel". Ainult iseenesetarkusest teadmisi ammutav osa seltskonnast lülitas telefoni tuima näoga lihtsalt välja.

    Riigipiiril näitasime Venemaa ametnikele kasse, saapaid, jääpuure. Ka deklareerisime kotisolevate läti lihakonservide puudumist ning eurode hulka. Eurode hulka kuuldes tekkis piirivalvuri näole muidugi meid haletsev ilme, kuid kommentaare siiski ei järgnenud. Ametieetika ilmselt ei lubanud. Siiski ei takistanud ametieetika esitamast provotseerivat küsimust kaasasolevate nugade pikkuse kohta. Oli tõsine kastumus seda ilma nuga näitamata kirjelda. Samas oleks noa näitamist kindlasti tõlgendatud ametiisiku ähvardamisena ja sõit oleks kergesti võinud lõppeda Ivangorodis. Nagu hiljem selgus, on venelased läti lihakonservide sisseveo oma riiki keelanud täiesti põhjendatult. Tegelikult tuleks nende toodete deklareerimine lihakonservidena kuulutada kuriteoks kõikide maailma riikide piiridel. Sama tuleb kahjuks tõdeda ka Rakveres toodetavate ja "frank pott" sildi all müüdava sodi puhul.

    Kui piirivalve lõpuks pagasluugid kinni pani, avasime järjekordsed, nüüd juba soojaks läinud õlled ja nende lõppedes suundusime restoranvagunisse. Vaguni ukse avamisel läks silme eest oranžiks. Pool vagunist oli täidetud ühtsesse vormi riietatud ekskursantidega, kellele oli kõhu peale kirjutatud "hektorlight" ja kes manustasid 50g pudelitest alkoholi.

    See, et oleme jõudnud imedemaale, ilmnes juba peale esimeste õllede tellimist. Valades õlle pudelist klaasi saab pudel tavaliselt tühjaks ja klaas täis. Siiski oli ühe pudeliga kuuest nii, et peale esimese klaasi täisvalamist ja tühjaksjoomist sai pudeli omanik erinevalt teistest oma pudelist veel korra klaasi täis valada. Ettekandjalt kuulsime, et vahel pidi niisuguseid pudeleid ka piiri äärde jõudma, aga üldiselt on nende esinemissagedus siiski suurem sisemaal. Jätkasime lootusrikas õnnesära silmis oma reisi Moskva poole.

    Nagu ikka läks jutt energeetikale ja füüsikale, kuid seekord jäi mõttelend madalaks. Matkakulude katteks proovisime valgustikaupmeestele maha müüa ideed elektripirnist, millele on maalitud maakera kaart. Äriidee kirjeldusse lisasime 2 toote kirjeldust. Esimene selgitas pirni kuju olukorras, kus see on lakke keeratud ja munajas osa asub allpool. Teatavasti on maakera seest vedel, ning selle ühte punktipidi ülesriputamine põhjustab maakera koore väljavenimise. Samasugust efekti võime näha vett täis õhupalli puhul. Teises olukorras, kus pirn keeratakse pessa sokkel allapoole, on jällegi ilmne, et maakera, mis on ka ise seest vedelikuga täidetud jääb maailmameres ujuma. Saab siis näha, kas ilmuvad peatselt müügile. Lepingud said igatahes allkirjastatud.

    Avaleht Eessõna Järgmine päev