Eelmine päev Avaleht Järgmine päev
11.07.2008, reede
Astmete tegemine
Mitte enam niiväga lauge Rockwell Kenti kuru
Voimalus votta vesi, mida ei pea sulatama

3 paev radiaal ja luureretk Rockwell Kentile(MW) On pikk hommik. Kõik on hõivatud millegi tähtsa ja edasilükkamatuga ning hommikust on saanud hiline ennelõuna kui lõpuks liikuma saame. Päeva programmis on kirjas nii ribi mööda ülesminek Nagebi kuru uurima kui laskumine moreenilagendikule. Igasugu raskekaaluline varustus, mis seni kotis oma elu oli nautinud, tiritakse nüüd lagedale. Meelis Vind vihastab järjekordselt talle kirka müünud kaubandusasutuse peale, sest kirka päises olev suurim auk on just millimeeter väiksem väikseima karabiini läbimõõdust. See fakt iseenesest on talle muidugi ka juba enne teada, aga vahel läheb seesugune pisiasi meelest ära. Ja meelde tuleb ta jälle siis kui kaaslased oma vöös oleva köieotsa karabiiniga elegantse klõpsuga kirka külge ühendavad ja Meelisele seda järele teha püüdes kõik ebameeldiv jälle meenub. Kuni liikumahakkamiseni ei ole otsustatud kuhu esimesena minnakse ning seetõttu ilmuvad Ennike ja Pille rivvi puhhid seljas. Seejärel siirdume ribilt alla päikeselisele moreenilagendikule, kus lumi on juba üsna pehmeks muutunud ja kus puhh kohe põlu alla satub. Olukorra normaliseerimiseks algab üldine kohmitsemine ja varustuse reorganiseerimine. Kuluaarile lähemale jõudes muutub see visuaalselt järjest laugemaks, kuid säilitab siiski oma tegeliku soliidse kaldenurga. Meeldiv avastus on see, et eemalt paistnud kivikoonus on tegelikult väljasulanud moreenihunnik, mille all ei ole ei lund ega jääd. Ka kuluaar ise on vähemalt jalamil ilma jääta ja optimismi hulk grupi peale arvestatuna on juba suurem kui eile õhtul. Asume homseks hommikuks astmeid ette lööma ning käime ära ligikaudu kolmandiku homsest teest. Einar ja Eeva nii kõrgele ei tõuse ja on vahepeal allapoole moreenile liikunud. Laskumine läheb sulaks muutunud lume tõttu hõlpsalt ning peagi on kogu grupp uuesti koos. Peame aru oma edasise tegevuse otstarbekuse üle. Otsustame laagri paika jätta ja tõusu alla mitte ööbima minna. Oma kaasaveetud varustuse, mida arvame hommikul mitte vaja minevat, jätame nõlva jalamile suure kivi alla. Ribile tagasironimine läheb juba üsna lõbusalt, stiimuliks hiline lõunasöök. Iseäranis kiirustame tagant kokanaati. Söögile järgneb põhjalik lebotamine ning ribile Nagebi kuru uurima minek ei tule enam isegi mitte jutuks. Jätkan oma hommikust tähtsat tööd pahhillide kallal. Sama saatus tabab Eva omasid Einari käe läbi. Tal tuleb see iseäranis hästi välja. Eriti imponeerib mulle osavus, kuidas saapa alla käiv tross hõbeteibiga pahilli külge kinnitatakse. Pakun talle ka enda omasid kõpitseda, aga me ei saa tasus kaubale ja Einarile vaimse rahulduse pakkumiseks ei viitsi ma soovitatud suunas ka vastu õhtut enam minema hakata. Peale pahhille saavad oma osa hooldust kassid, iseäranis suurt vaeva näevad Meelised. Äsja lõppenud lõunasöögile järgneb rikkalik õhtusöök. Hämardudes on näha kaugel orus oleva küla tuled. Kogume lähedalasuva lumelaigu servast anumad vett täis, et ei peaks hommikul hakkama vaeva nägema lumest vee tegemisega.

Plaanime homme hommikul mõnevõrra varem liikuma hakata kui see täna teoks sai ja ronime telkidesse. Einar on seekord viimase tulijana hädas telgi lukuga, mis käitub tema soovitust oluliselt teistmoodi. Ikka ja jälle satub telgi kaare kanal luku vahele ning lukk avaneb selle koha peal uuesti. Tüdinuna järjest nurjunud katsetustes hiivab Einar end magamiskotist nii palju välja, et saab pea ja õlad telgist välja ulatuvad ning üritab kaart väljast kohendades lukku sulgeda. Lukk sulgub ilma igasuguse vastupanuta ning mõneks ajaks jäävad Einarist meie vaatevälja ainult jalad. Seejärel algab intensiivne siputamine ning suletud ukse ääre alt hakkab telgisolijate õpetussõnade saatel telki imbuma ka ülejäänud Einar.

'Lauge' Rockwell Kent Enne magamajäämist tulevad arutlusele kopsumahu suurendamise võimalused, millele teaduslik lähenemine vajaks enamuse arutelus osalejate arvates kindlasti sümpoosioni korraldamist lähtudes vanade kreeklaste sellealastest parimatest kommetest. Ideele, et sümpoosioni tänapäevane vaste võiks olla workshop, tekitab mitmeid ümberlükkamatuid vastuväiteid. Leiame, et päris sama asjaga siiski tegemist ei saa olla, kuigi sümpoosioni toidulaua katmisel võiks selle termini teisest poolest mõningast kasu siiski olla. Termini esimene pool kõlbaks vanakreeka hedonistlikku konteksti ainult ülekantud tähenduses. Et mõtteid mitte väga lendama lasta, tuli tagasi tulla põhiteema juurde, mis tähendas kopsude tegevuse sidumist sümpoosionil kasutatavate muusikainstrumentidega. Kuivõrd praegu kasutatavaid efektiivseid ning universaalseid, sümpoosioni teemaga hästi haakuvaid vahendeid nagu trompeteid ja tromboone (trompet näiteks sobib rattamatkal pakiraamile kui võtta kaasa piisava pikkusega voolik) ei olnud sellel ajal veel leiutatud, siis pingutasime kuni une tulekuni nendest instrumentidest harfi konstrueerimisega.

Eelmine päev Avaleht Järgmine päev