23. veebruar
Kati

hommik-30
lõuna-15 (varjus)
õhtu-23
taevas pilvitu

Nõukogude armee aastapäev. Esimene tegelik matkapäev, s.t mitte matkale mineku päev. Öö oleme veetnud nn. Tjunguri võõrastemajas, milleks on kohalik turismibaas "Võssotnik". 30 krooni ninalt pluss tutvus baasi ülemusega, kes lahkelt paariks nädalaks meie passid koos viisadega tembeldada võtab. Pererahvas (kaks keskealist meest)  on külalislahke - teeb ja hoiab tule pliidi all, valab meie padades vett ja kokanaadi ülesandeks jääb vaid õigel hetkel  kartulipuder patta segada. Mugav algus. See torkas mulle eriti silma seetõttu, et koos Gunnariga selles kokanaadis olingi.
Kutserla küla suitsud
Liigume jala ja suusad seljas läbi Kutsherla küla piki Kutsherla jõe orgu ülespoole. Kilometraazh umbes 10 km. Onni, millest baasis räägiti, me teele ei jäänud, küllap ta on all silla juures või pole me sinna veel joudnud. Ilm on hommikust õhtuni suurepärane: päikesepaiste, praktiliselt tuuletu. Parim, mida esimesel päeval soovida. Omajagu aega ja jaksu kulub kogu päeva jooksul seljakottide sättimisele ja ümberpakkimisele: Vahur pole endiselt oma 120l seljakotiga samasse mastaapi kasvanud, Toivo jaoks on koorem lihtsalt liiga raske ja mõni kilo liigset toitu saab lõunasöögi kohta - väikese jõeäärse lõkkeplatsi kanti - ära peidetud. Hiljem selgub, et kuidagi on nendele seltsiks sattunud stringid Kristeli kotist.

Teeolud on täna samuti head. Algul, kuni esimese sillani ning sealt edasigi veel mõni km on autode poolt siledaks sõidetud tee, hiljem hobuste ning inimjalgadega tambitud rada, mille tähiseks paistab olevat valitud ümmargune hobusejunn. Päev tuleb suhteliselt pikk. Umbes kl 18 paiku õhtul jäädakse laagrisse Kublju jõe oru suudmesse, sel ajal hakkab ka pimenema. Hoolimata vaevalisest teekonnast on lõkke ääres hääled erksad ja tujud head. Ilmnevad esimesed päeva jooksul mõeldud veidrad mõtted (poorne telliskivi magamiskoti soojendajaks!) ja mõned teised, mis peamiselt seotud raske tõusu lõpu ootustega.

Nagu mainitud, on meil täna tähtpäev. Ohvitseriseisust ülistavatest lauludest Vene televisioonis hommikul ("Võssotniku köögis mängis telekas alati esimese kohaliku ärkamisest kuni magamaminekuni) kuni samalaadsete lauludeni Toitsi sürpriisikrapist õhtul. Orden rinnas, peab viimatimainitu telgis lühikesed sissejuhatavad sõnad ja samakakruus koos pealevõtu ja voblaga lähevad orbiidile. Täpsuse huvides tuleks siinkohal ära tuua nimed, mida omavahelises kõnepruugis austusest kohaliku elanik- ja rongireisijaskonna keelelise eripära vastu kasutatakse:
Mait - Maikl, Misha
Einar - Igor
Toivo - Tolik
Alex - Ljoha, Ljosha
Gunnar - Genka
Vahur - Volodja
Kristel - Kristinka
Ka muus suhtelmises (sõnalises) on märgata vene mõjusid.

Eelmine päev
Järgmine päev
Päeviku avaleht